Najczęściej kupowanym miodem w Polsce jest miód wielokwiatowy, który stanowi aż 80 proc. miodów sprzedawanych w naszym kraju. Kolejne miejsca pod względem popularności zajmują: miód gryczany, spadziowy i akacjowy - poinformowała Polska Izba Miodu.
Albo i jeszcze więcej
Naukowcy przeprowadzili nowe badania nad fizjologią postu. Wynika z nich, że wszelkie potencjalnie wpływające na stan zdrowia zmiany wydają się pojawiać dopiero po trzech dniach bez jedzenia. Artykuł na ten temat opublikowano w piśmie "Nature Metabolism".
Barszcz, zupa grzybowa, karp czy wigilijne słodkości - te potrawy w dużych ilościach mogą powodować negatywne skutki dla naszego zdrowia. "Podczas kolacji wigilijnej warto zachować umiar" - podkreślają specjaliści.
Co trzeci nowotwór złośliwy może być dietozależny, dlatego tak ważne jest, by w profilaktyce nowotworowej ograniczać spożycie niezdrowej żywności - powiedziała dietetyk Marta Miklewska. Wskazała, że połowę każdego posiłku powinny stanowić warzywa i owoce.
Obszerne badanie wskazało trzy geny silnie powiązane z wegetarianizmem. Może to wyjaśniać, dlaczego więcej ludzi chciałoby być wegetarianami, niż faktycznie nimi jest.
Wzrost popularności diety ketogenicznej nie idzie w parze z naukową wiedzą na temat bezpieczeństwa jej stosowania - wskazuje dr Natalia Drabińska z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, która bada wpływ diety ketogenicznej na metabolizm, stan zapalny, wybrane parametry odżywienia oraz stres oksydacyjny u kobiet z nadwagą i otyłością.
Zbierać do koszyka czy do reklamówki? Ścinać czy wykręcać? Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?.
Kobiety, które na wczesnym etapie ciąży spożywają odpowiednie produkty, np. jabłka i zioła, chronią nie tylko na mózgi swoich dzieci, ale i wnuków - wykazało badanie przeprowadzone na Monash University w Australii.
Naukowcy przetestowali na naczelnych terapię genową, która skutecznie leczyła małpy z ciężkiego alkoholizmu. Procedura wymaga otwarcia czaszki, więc mogłaby pomagać tylko w najcięższych przypadkach.