Podwyższony poziom niektórych białek obecnych we krwi może wskazywać na podwyższone ryzyko dziesiątek chorób, w tym nowotworów, chorób serca czy chorób neurologicznych; wczesne rozpoznanie powinno ułatwić i przyspieszyć ich leczenie - informuje pismo "medRxiv".
Pacjenci, u których wykryto nowotwór złośliwy, wykazują większe ryzyko popełnienia samobójstwa - ostrzega dr n. med. Irmina Michałek z Narodowego Instytutu Onkologii w Warszawie. Szczególnie wysokie jest ono u młodych osób, które zachorowały na raka.
SARS-CoV2 potrafi dostosować się do komórek nowego żywiciela, korzystając z różnych metod zakażania - zaobserwowali naukowcy. Wskazuje to, że podobnie mogą działać także inne wirusy
Im więcej chodzimy, tym niższe jest nasze ryzyko przedwczesnego zgonu. Co więcej, efekt ten widać nawet wtedy, gdy robimy mniej niż 5 tys. kroków - wynika z międzynarodowego badania, którym kierował prof. Maciej Banach z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
Przewlekłe narażenie na zanieczyszczenia powietrza, takie jak pyły zawieszone PM2,5 oraz tlenek azotu, ma związek z częstszym występowaniem nie tylko raka płuca, ale też raka jelita grubego, prostaty i raka piersi - wynika z badania opublikowanego na łamach pisma "Environmental Epidemiology".
Cząsteczki zwane peptoidami, które zamiast brać na cel białka wirusa niszczą jego lipidową osłonkę mogą być nowym sposobem zwalczania wirusów - informuje pismo "ACS Infectious Diseases".
Wielu ludzi podjada - potwierdzają badania. Jak się okazuje, największe dla zdrowia kluczowe znaczenie ma pora sięgania po przekąski oraz ich rodzaj.
To limfocyty T odpowiadają za to, że w czasie infekcji organizm pozbywa się tkanek mięśniowej i tłuszczowej. Jest to proces przynoszący organizmowi pewne korzyści - informuje czasopismo "Cell Reports".
Naukowcy z Politechniki Warszawskiej nakarmili sztuczną inteligencję danymi z badań EKG. "Nasz sposób obrazowania wyniku EKG pokazuje rzeczywisty stan mięśnia, co pozwoli lekarzowi szybciej i skutecznej diagnozować zawały i arytmie serca" - powiedział w rozmowie z PAP dr. Teodor Buchner, fizyk z PW.
Zażywanie probiotyków, tj. mikroorganizmów o potwierdzonym wpływie na nasze zdrowie, może zapobiegać pogarszaniu się sprawności mózgu, w tym procesów zapamiętywania i myślenia, które towarzyszą starzeniu się - wskazuje amerykanskie badanie.